moderate grayish violet to moderate reddish purple

Sunday, October 29, 2006

ΟΙ 11 ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΤΟΥ 11

11 τόποι, χώροι, καταστάσεις που σίγουρα έχουν περάσει από το μυαλό του enteka, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης ενός αγαπημένου μου blogger.

01. Ο κατάλογος των καταλόγων. Το index των index. Με Borghesιανή διάθεση και γεύση Perek με μπόλικο Calvino. Για να έχει ο enteka να διαλέγει ενδεκάδες.

02. Το μουσείο των συσχετισμών. Χώρος έκθεσης συναισθημάτων και έργων τέχνης και όχι μόνο, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορεί να δένονται σε ενότητες, φαινομενικά άσχετα και ασύνδετα θέματα.

03. Η βιβλιοθήκη της λήθης. Τόπος για format σκληρών δίσκων – εγκεφάλων που τα έμαθαν στραβά τα πράγματα, λόγω κακού εκπαιδευτικού συστήματος και πολιτικής ασυδοσίας. To ginseng της γνώσης κατά μια άλλη έννοια, όπου προετοιμαζόμαστε όλοι για νέες εμπειρίες που θα έρθουν, καλύπτοντας ή και σβύνοντας προκαταλήψεις, μεροληψίες και κακούς προϊδεασμούς μας.

04. Το περίπτερο της γνώσης. Ακολουθεί την παραπάνω βιβλιοθήκη, είναι ένας τόσος δα μικρός χώρος και εκεί με την αγορά αγαθών όπως τσιγάρα και καραμέλες, σοκολάτες και γαριδάκια, εφημερίδες και περιοδικά, τσίχλες και στυλό, θα λαμβάνει όποιος έχει ακολουθήσει την λυτρωτική προηγούμενη διαγραφή, τη γνώση. Μπορεί να λειτουργήσει και σαν κομμωτήριο ή μπακάλικο αλλά με άλλα αγαθά. Εξαρτάται από τις διαθέσεις του enteka. Πάντως σε αυτά κανείς έρχεται αντιμέτωπος με φιλοσοφικό παστέλι, το θεώρημα του μπρόκολου και φαινομενολογικές ανταύγιες.

05. To café των ποιητών. Σε μια έκδοση ala Cocteau. Με μυρωδάτους καφέδες και τσάγια με γεύσεις καταπληκτικές, μελωμένα κρασιά και ερεθιστικά cocktail, με λικέρ και αψέντι και βότκα και ουίσκι, καλλιτέχνες και ποιητές, μουσικούς και αρχιτέκτονες, επιστήμονες του λόγου και της εφευρετικότητας με σοφούς επαίτες και πανέμορφα γκαρσόνια, με ιδιοκτήτρια μια Δήμητρα κι έναν Μάρκο, γάτο μερικές φορές αλλά κι άντρα που έκανε φυλακή κάποιες άλλες.

06. Το post των 11 χαμένων ευαισθησιών:

01. Το να πίνεις τσάι και να συζητάς.

02. Το να αποδέχεσαι τα λάθη σου.

03. Το να ζητάς ειλικρινά συγνώμη.

04. Το να φροντίζεις τα λουλούδια στο μπαλκόνι σου ή τον κήπο της γιαγιά σου.

05. Το να δίνεις τη θέση σου στο λεωφορείο και στο τρένο, σε όσους την έχουν περίσσοτερο ανάγκη από εσένα.

06. Το να χαμογελάς.

07. Το να καλωσορίζεις τους νέους γείτονες σου.

08. Το να μοιράζεσαι τη γνώση ονομάζοντας την πηγή και παραπέμποντας σε αυτή.

09. Το να υποστηρίζεις το δίκιο των άλλων.

10. Το να μετράς τα αστέρια.

11. Το να δίνεις φαγητό και χάδι σε ένα αδέσποτο ζώο – σε καθημερινή βάση.

07. Οι 11 μετενσαρκώσεις του 11 – προηγούμενες & επόμενες.

01. Ο δημιουργός του Βασιλικού Παιχνιδιού της Ουρ.

02. Ο Μέγας Αρπηδοναύτης του 1ου Βασιλείου στην Αίγυπτο.

03. Ο βοηθός και προσωπικός οικονόμος του Αρχιμήδη.

04. Ο βιβλιοθηκονόμος – γραμματικός από το ποίημα του Καβάφη.

05. O Francis Bacon.

06. Ένας εκ των Ναϊτών Ιπποτών.

07. Ο Mendeleyev, δημιουργός του περιοδικού πίνακα των στοιχείων της Χημείας.

08. Ένας από τους δίδυμους αδερφούς McWhirter (Alan Ross ή Norris) συνιδρυτών του Guinness World Records.

09. Ο 11.

10. Ο 13.

11. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους από τη γη που επισκέπτεται τον Σείριο κι ανακαλύπτει ότι όντως υπάρχουν παιδιά εκεί.

08. Η κοινωνία των bloggers σε real τόπο ή η Nova Atlantis του 11. Μια μίξη της blogόσφαιρας με την ιδανική πολιτεία του 11.

09. Το ενδεκαδικό σύστημα μέτρησης. Σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με το δεκαδικό και δεκαεξαδικό σύστημα καθώς και με το δωδεκαδικό, το σύστημα μέτρησης του 11, δίνει στον μικρότερο φυσικό αριθμό μετά το 10 και πριν το 12 την ευγένεια του μυστηρίου στους μονούς αριθμούς. Ο 5ος κατά σειρά πρώτος αριθμός έρχεται και δένει με τον αμέσως επόμενο του τον 13 και μαζί ερωτευμένοι προσπαθούν να εξηγήσουν το σύμπαν.

10. Οι 11 παραινέσεις του 11.

01. Να μοιράζεσαι πληροφορίες και γνώση.

02. Να δίνεις credit.

03. Να συναγωνίζεσαι.

04. Να ερωτεύεσαι.

05. Να σπουδάζεις.

06. Να έχεις φίλους.

07. Να τιμάς τους δασκάλους σου.

08. Να έχεις άποψη.

09. Να παίρνεις θέση.

10. Να αγαπάς.

11. Να χαμογελάς.

11. Το μαγικό κουτί του 11. Μια υπερκατασκευή ελάχιστων διαστάσεων, με άπειρη μνήμη και δυνατότητες διαχείρισης πολύπλοκων εφαρμογών σε σχέση με τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τέχνη και το θέατρο. Τέτοιου επιπέδου και δυναμικής που να θυμίζει τη μηχανή του χρόνου. Να το χρησιμοποιείς και να είσαι live στο Woodstock, στην cinecita του ’60, στο maison de verre στο Παρίσι του ‘30 και στη Broadway κάπου ανάμεσα.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου blog και στον enteka φυσικά που το γράφει. Ήθελε περισσότερη δουλειά όλο αυτό, αλλά κάτι βγήκε και ήθελα να το μοιραστώ. Στην προσπάθεια να του δώσω αυτή τη μορφή συνειδητοποίησα πόσο δύσκολα είναι τα εγχειρήματα του 11 και πόσο εύκολα τα κάνει να φαίνονται.

6 comments:

enteka said...

πωπω, ντρέπομαι τώρα...
είναι πολύτιμο για μένα αυτό που έγραψες και το εκτύπωσα ήδη. πολύ δημιουργικό και πολύ κουφό!
[χίλια ευχαριστώ!!]

mauve said...

Στο ετοίμαζα καιρό, έχοντας ξεκινήσει από την ιδέα του index των index και παίζοντας εδώ και καιρό με την ουτοπία. Είπα να το επισπεύσω γιατί ήθελα να το δεις και να το δουν και άλλοι εδώ που ξέρω ότι σ'αγαπούν και σε διαβάζουν.
Νομίζω ότι θέλει δουλειά ακόμα, αλλά έχει κάποια νόστιμα...
Νά'σαι καλά enteka :-)

mauve said...

:)

enteka said...

δεν έχει "κάποια νόστιμα", είναι μαγικό!

nanakos said...

Mπράβο (μεγάλο)... όχι μόνο για την υπέροχη δουλειά αλλά για την ευαισθησία να τιμήσεις αυτό που αγαπάς/-άμε.

nanakos said...
This comment has been removed by a blog administrator.